ventilatie - Adente

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

ventilatie

Waarom moet er een ventilatiesysteem in mijn woning voorzien worden?

Bij een nieuwbouw of grondige verbouwing worden strenge isolatie-eisen gesteld. Om warmteverliezen te vermijden worden alle kieren en spleten zorgvuldig gedicht. Daardoor blijft de warmte binnen. Maar ook al het vocht en de CO2 die we produceren of de schadelijke stoffen die uitgestoten worden door, onder andere, lijmen en verven (meubels, tapijten, ...) geraken niet meer weg. Daarom is het essentieel goed, en gecontroleerd, te ventileren.
Is iedere dag je ramen even openzetten dan niet voldoende? Op het ogenblik dat de ramen open staan is de luchtkwaliteit is de woning inderdaad goed maar zal ook al de warmte naar buiten gaan. Eens de ramen gesloten daalt de luchtkwaliteit weer zeer snel. Een goede luchtkwaliteit, heel de dag door, kan slechts bereikt worden met een ventilatiesysteem.


Er zijn 2 verschillende ventilatieprincipes die vaak toegepast worden: type C- en type D ventilatie:

Bij type C ventilatie wordt de vervuilde lucht naar buiten afgezogen door een ventilatieunit. Verse lucht wordt rechtstreeks van buiten toegevoerd, meestal via ve,ntilatieroosters in de ramen.

Voordelen:
- er moeten enkel afvoerleidingen geplaatst worden naar de centrale ventilatieunit
- kan toegepast worden in verbouwingen waar weinig plaats is voor die leidingen
- het systeem is goedkoper in aankoop dan systeem D. Hou echter wel rekening met de meerkost van je schrijnwerkerij door de ventilatieroosters in je ramen!

Nadelen:
- er wordt rechtstreeks buitenlucht naar binnen getrokken die in de winter zéér koud kan zijn. De energie-efficientie van dit systeem is dus slecht. De koude lucht zal ook vaak voor een 'tocht-gevoel' zorgen. Door het energieverlies is dit systeem op termijn allicht een duurdere oplossing dan systeem D
- naast koude lucht komt er ook veel fijn stof naar binnen door de verluchhtingsroosters
- ook lawaai van buiten de woning kan gemakkelijk naar binnen
- staat er ergens een raam open? dan zal alle verse lucht daarlangs naar binnen komen en niet meer langs de ventilatieroosters in de andere kamers. De luchtkwaliteit in die kamers is dus niet meer gegaranderd.
Bij type D ventilatie wordt de vervuilde lucht naar buiten afgezogen door één ventilator, een andere ventilator blaast verse lucht naar binnen. De verse lucht wordt gefilterd en de opgewarmd door de restwarmte van de afgevoerde lucht.

Voordelen:
- De aangevoerde lucht is voorverwarmd en gefilterd. De kwaliteit van de lucht binnen is huis is dus merkelijk beter dan bij systeem C
- De afgevoerde warmte gaat niet verloren maar wordt maximaal gerecupereerd, op langere termijn is dit systeem dus voordeliger
- speciale filters kunnen voorzien worden om geurhinder van buitenaf te voorkomen of voor het comfort te verbeteren voor mensen met allegieën aan de luchtwegen
- een goede installatie is zeer stil bij gewoon gebruik
- er mag gerust een raam opengezet worden, in de andere kamers blijft de toevoer van verse lucht verzekerd

Nadelen:
- grotere installatie met meer leidingen
- Duurder in aankoop, al valt het prijsverschil mee als je geen werkuren moet betalen...
- Filters en leidingen moeten onderhouden worden
Extra informatie in een paar filmpjes van
de firma Thermelec:
Door gebruik te maken van ronde buizen,
met beperkte diameter,
is het reinigen van het systeem veel eenvoudiger:
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu